FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buje: okrugli stol o granici sa Slovenijom

BUJE, , 19. studenog 2005. (Hina) - "Granice Republike Hrvatske sRepublikom Slovenijom: problemi i rješenja" bile su tema okruglogastola održanog danas u Bujama u organizaciji županijskoga HSLS-a.
BUJE, , 19. studenog 2005. (Hina) - "Granice Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom: problemi i rješenja" bile su tema okrugloga stola održanog danas u Bujama u organizaciji županijskoga HSLS-a.

Prof. Hrvoje Kačić, koji je do prije pet godina predsjedao Državnom komisijom zaduženom za granicu sa Slovenijom, rekao je kako Hrvatska "raspolaže s dovoljno debelim svežnjem autentičnih dokumenata kojima pred Međunarodnim sudom može dokazati da je lijeva strana kanala Sv. Odorika hrvatska" te da je između Hrvatske i Slovenije u bivšoj državi granica bila na sredini Piranskoga zaljeva.

Po njegovu mišljenju, polazište pregovora sa Slovenijom su ustavne odluke donesene u lipnju 1991. godine u slovenskome parlametnu i u Hrvatskome saboru.

"Zatečena granica toga dana je ona duž kanala Sv. Odorika, i tu se mora i dalje pregovarati jer svako pozivanje na AVNOJ-sku granicu sa Slovenijom, koja se protezala duž starog korita rijeke Dragonje, nekoliko kilometara sjevernije od Plovanije, neće pomoći rješavanju toga graničnog spora", istaknuo je prof. Kačić.

Podsjetio je sudionike okrugloga stola da su u doba Jugoslavije hrvatski i slovenski omladinci predavali štafetu upravo na starome željeznom mostu na rijeci Dragonji, granici između Hrvatske i Slovenije.

Predstavnici ribara Danijele Kolec i Danilo Latin podsjetili su u raspravi na mnoge izgrede na moru u Savudrijskoj vali, čije su, kako su rekli, "žrtve bili upravo hrvatski ribari".

"Gdje je tada bila naša država? Zašto nije stala uz nas?" upitao se Latin, a Daniele Kolec je rekao kako su ribari u tim trenucima sami morali braniti hrvatske interese.

O, kako je kazala, nedorečenome stajalištu hrvatskoga državnog vrha u svezi sa sporom sa Slovenijom govorila je i gradonačelnica Buja Lorella Limoncin Toth, koja je ustvrdila da se od godine 2002. duž kanala Sv. Odorika provodi "tiha slovenska kolonizacija" tog područja.

"Slovenski državljani bespravno grade uz potporu slovenske države, Joško Joras i njegovi prijatelji dovoze građevinski materijal preko ilegalnog puta na graničnome prijelazu u Plovaniji, a hrvatska policija sve to mirno gleda", zaključila je bujska gradonačelnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙