FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija: U sjeveroistočnoj državi Assam otvaraju se hranilišta za lešinare

NEW DELHI , 19. studenog 2005. (Hina/dpa) - U sjeveroistočnojindijskoj pokrajini Assam lokalne vlasti namjeravaju otvoriti"restorane" za lešinare kako bi ovu ugroženu životinjsku vrstupokušali spasiti od izumiranja, izvijestili su u subotu službeniizvori.
NEW DELHI , 19. studenog 2005. (Hina/dpa) - U sjeveroistočnoj indijskoj pokrajini Assam lokalne vlasti namjeravaju otvoriti "restorane" za lešinare kako bi ovu ugroženu životinjsku vrstu pokušali spasiti od izumiranja, izvijestili su u subotu službeni izvori.

Prvi takav "restoran" koji će lešinarima omogućiti nesmetano slijetanje na ponuđene im strvine - uskoro bi se trebao otvoriti nadomak glavnoga grada države Assam. "Restoran" će se nalaziti na otvorenom, a ponudu će činiti veća količina životinjskih strvina, za koju će se pobrinuti lokalno stanovništvo, izvijestio je Hindustan Times.

Akcija je pokrenuta nakon što je jedan od lokalnih stanovnika Anwaruddin Choudhury s kolegama pokrenuo istraživanje, nastojeći ustanoviti kakvi su izgledi da se ova ugrožena ptičja vrsta u regiji spasi od izumiranja . Ustanovljeno je da se njihov broj alarmantno smanjio, te je odlučeno prstenovati postojeće lešinare u regiji i stvoriti hranilišta koja bi im omogućila preživljavanje.

Od 2001., prema podacima kojima raspolaže Choudhury u regiji je uginulo oko 200 lešinara nakon što su se hranili mesom krava kojima su zbog određenog oboljenja veterinari davali protuupalni lijek iz kategorije diklofenaka. Gotovo istodobno još ih je oko 300 uginulo od ptičje gripe.

Prije nekoliko mjeseci Britanska udruga liječnika izvijestila je o opasnosti od izumiranja nekoliko vrsta lešinara u Indiji. Prema njihovim informacijama u posljednjih se 12 godina njihov broj smanjio za 97 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙