FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti BiH pozivaju investitore na podršku projektu koridora V c

SARAJEVO,17. studenog(Hina) - Dužnosnici Vijeća ministara Bosne iHercegovine pozvali su u četvrtak predstavnike potencijalnihinvestitora i graditelja auto-ceste na dijelu koridora V c, kojiprolazi kroz BiH, da podrže taj projekt najavivši poduzimanje svihpotrebnih mjera kojima bi se ta zemlja učinila sigurnom za inozemneinvesticije.
SARAJEVO,17. studenog(Hina) - Dužnosnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pozvali su u četvrtak predstavnike potencijalnih investitora i graditelja auto-ceste na dijelu koridora V c, koji prolazi kroz BiH, da podrže taj projekt najavivši poduzimanje svih potrebnih mjera kojima bi se ta zemlja učinila sigurnom za inozemne investicije.

Na međunarodnoj investicijskoj konferenciji, u organizaciji Ministarstva transporta i komunikacija BiH, posvećenoj koridoru V c, koja je održana u Sarajevu okupivši više od 200 sudionika, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je kazao kako onaj tko bude ulagao u taj projekt definitivno može očekivati značajnu dobit.

On je podsjetio kako BiH narednog tjedna očekuje i formalnu odluku Europske komisije o početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, što će bitno utjecati na pozitivnu promjenu ukupnog stanja u regiji.

"Ti pregovori dramatično smanjuju politički rizik ulaganja u BiH", kazao je Terzić dodavši kako su ohrabrujući i svi dostupni pokazatelji iz predizvedbene studije o gradnji koridora V c.

Ministrica financija BiH Ljerka Marić izvijestila je sudionike sarajevske konferencije kako su već doneseni svi zakoni potrebni kako bi se realizirao projekt kakav je gradnja koridora V c.

"Što se tiče zakona, mi smo spremni", kazala je Marić no ipak je dodala kako postoje i neki problemi koje tek valja riješiti, poput utvrđivanja visine unutarnjeg duga i načina njegova izmirenja, o čemu ovisi mogućnost daljeg zaduživanja države, a time i odabir modela financiranja gradnje.

Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić ustvrdio je kako je koridor V c razvojni projekt stoljeća za njegovu zemlju.

On je potvrdio kako su svi modeli financiranja gradnje, za što je potrebno oko tri milijarde eura, još uvijek otvoreni za razmatranje.

"Takav je projekt još uvijek prezahtjevan za BiH i toga smo svjesni", kazao je Dokić.

Istaknuo je, međutim, kako bez gradnje ključne auto-ceste neće biti ni gospodarskog razvitka zemlje pa se očekuje da to uvaži i Međunarodni monetarni fond (IMF), koji za sada nije pokazao posebnu spremnost suglasiti se s mogućim vanjskim zaduženjem BiH kako bi ona sama financirala gradnju ove prometnice.

Dokić je kazao kako vlasti BiH očekuju da će i Bruxelles pokazati razumijevanje za koridor V c i prepoznati to kao europski projekt. "Mi očekujemo jeftine i povoljne kredite međunarodnih banaka", zaključio je Dokić.

O mogućnosti gradnje auto-ceste na koridoru V c u Sarajevu su govorili predstavnici desetak međunarodnih financijskih institucija i građevinskih tvrtki, koji su načelno podržali cijeli projekt, no bez preuzimanja bilo kakvih konkretnih obveza.

Regionalni direktor američkog BECHTEL-a za Europu Charles Redman također je potvrdio zanimanje te korporacije za sudjelovanje u izvedbi projekta, ali je istodobno pozvao sve u BiH da oko toga postignu punu suglasnost, jer on ne smije biti doveden u pitanje mogućim promjenama na vlasti.

Martin Humphreys, ekonomist iz odjela za transport pri Svjetskoj banci, otvoreno je kazao kako ta institucija u sadašnjoj fazi vlastima BiH savjetuje oprez pri odlučivanju o načinu gradnje auto-ceste.

Humphreys je posjetio kako visoka cijena gradnje dovodi u pitanje isplativost projekta.

On je istaknuo kako i predizvedbena studija ukazuje da brojne uvjete tek valja ispuniti te da angažiranje proračunskog novca za gradnju trenutačno može biti problem, jer su potrebe cijelog društva velike a povećanja poreza ne bi smjelo biti.

Zainteresiranost za sudjelovanje u projektu koridora V c prenijeli su i predstavnici Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Japanske banke za međunarodnu suradnju (JBIC) te Saudijskog fonda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙