FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska zastava najveća na svijetu

STRASBOURG, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska zastava veličine46x25 metra, najveća zastava na svijetu, predstavljena je u srijedu uStrasbourgu povodom 50. obljetnice tog simbola zajedničkog za VijećeEurope i EU.
STRASBOURG, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska zastava veličine 46x25 metra, najveća zastava na svijetu, predstavljena je u srijedu u Strasbourgu povodom 50. obljetnice tog simbola zajedničkog za Vijeće Europe i EU.

Zastava je "najveća na svijetu i već se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda", objavilo je Vijeće Europe. Veličina zastave u skladu je s brojem članica Vijeća Europe (46) i EU-a (25).

Plavu zastavu s 12 zlatnih zvijezda usvojilo je 1955. godine Vijeće Europe kad je brojilo samo 14 zemalja. Otad simbolizira ambiciju i realnost Europe.

Godine 1986. Europska zajednica (koja je postala Europska unija) također ju je usvojila, načinivši od nje zastavu dviju institucija i čitave Europe.

Krug od dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini utjelovljuje narode Europe, i simbolizira njihovo jedinstvo. Broj zvijezda je stalan, a brojka 12 simbolizira jedinstvo i harmoniju, podsjećajući na mjesece u godini i dvanaest horoskopskih znakova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙