FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županica Marina Lovrić pozvala Republiku Srpsku na zaštitu Une

SISAK, 15. studenog 2005. (Hina) - Sisačko-moslavačka županica MarinaLovrić zatražila je danas od vlasti Republike Srpske da, radi zaštiterijeke Une kao zajedničkog dobra, prekinu s eksploatacijom šljunka izUne kod Hrvatske Dubice.
SISAK, 15. studenog 2005. (Hina) - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić zatražila je danas od vlasti Republike Srpske da, radi zaštite rijeke Une kao zajedničkog dobra, prekinu s eksploatacijom šljunka iz Une kod Hrvatske Dubice.

U pismu upućenom predsjedniku Vlade Republike Srpske Peri Bukejloviću i načelniku općine Kozarska Dubica Branku Baraću županica Lovrić kaže "da u cilju unapređenje dobrosusjedskih odnosa prekinu eksploataciju šljunka iz rijeke Une kod Hrvatske Duibice, bez obzira kojoj državi pripadaju korito i tok rijeke".

Pozvala je "vlasti Republike Srpske da se u konstruktivnom razgovoru, razumno i argumentirano, uspostavi suradnja u cilju zaštite porječja Une koja je zajedničko prirodno dobro".

"Poduzeće, koje već nekoliko godina pripada Republici Srpskoj, s kraćim prekidom, sustavno mijenja riječni tok i uništava cijelo područje rijeke Une na području Dubice. Izmijenjena je riječna matica i hrvatska obala Une izložena je jakoj eroziji tla", dodala je Lovrić napominjući da to područje katastarski pripada općini u Republici Hrvatskoj u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Apeliram na vašu savjest da prekinete s nepotrebnim radovima koji su od obostrane štete, mogli bi uzrokovati ekološku katastrofu, a možda čak i granični incidnet", naglasila je u pismu Lovrić.

Istaknula je kako je Sisačko-moslavačka županija poduzela niz mjera kako bi se cijelo područje rijeke Une proglasilo regionalnim parkom i da je u tom smjeru već uspostavila suradnju s Unsko-sanskim kantonom.

"Međutim za zaštitu donjeg toka rijeke Une, nužna je suradnja i s Vaše strane, odnosno, Republike Srpske", kaže u pismu županica.

Iznijela je mišljenje "da bi zajedničkim naporima, na temeljima prekogranične suradnje, uspjeli izraditi projekt zaštite cijelog toka rijeke Une i lakše se kandidirati za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙