FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

PARIZ - Francuska vlada u utorak je odobrila uspostavu policijskog sata u dijelovima gradova u kojima posljednjih 12 dana vladaju nemiri i nasilje, izvijestio je u francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. Vlada je odluku donijela na sastanku kojim je predsjedao predsjednik države Jacques Chirac. On je odlučio reaktivirati dijelove zakona o izvanrednom stanju iz 1955., kada je izbio rat u Alžiru. Mjere će se početi poduzimati od srijede.

BRUXELLES - Tijekom noći u Bruxellesu je zapaljeno još pet automobila, nakon što je u nedjelju u glavnome belgijskom gradu također spaljeno pet, prenose agencije, a stručnjaci smatraju da su incidenti imitacija nasilja koje već više od deset dana traje u predgrađima francuskih gradova. Manji su incidenti prijavljeni u sjevernom gradu Sint Niklaasu i Liegeu, izvijestile su lokalne vlasti. Belgijske vlasti u znak opreza pojačale su policijske ophodnje na ulicama i u javnome prijevozu belgijskih gradova, te su pojačali dijalog s čelnicima imigrantskih zajednica.

BRUXELLES - Hrvatska je u utorak prije podne u Bruxellesu započela screening, dubinsku analizu usklađenosti zakonodavstva, za tržišno natjecanje, jedno od 35 poglavlja o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora. Tržišno natjecanje je četvrto poglavlje za koje započinje screening nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Do kraja ove godine započet će se screening za sedam poglavlja. U utorak i srijedu, predstavnici Europske komisije objašnjavat će predstavnicima Hrvatske i Turske europsko zakonodavstvo na tom području.

TALLINN - Hrvatski premijer Ivo Sanader započeo je u utorak ujutro službeni posjet Estoniji susretom s predsjednicom estonskog parlamenta Enom Ergmom. Sanader će se u utorak sastati i sa svojim domaćinom, estonskim premijerom Andrusom Ansipom i predsjednikom države Arnoldom Rueuetelom. Hrvatski premijer najavio je u ponedjeljak navečer da će u razgovorima biti stavljen naglasak na zahvalu Estoniji na potpori Hrvatskoj u približavanju EU, gospodarsku suradnju i iskustva Estonije.

BEOGRAD - Pregovori Srbije i Crne Gore i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji su započeli u ponedjeljak, mogli bi idućega mjeseca biti suspendirani ako Vlada Srbije do 15. prosinca ne izruči odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića Haaškom sudu, piše beogradski dnevnik "Danas" od utorka. Pozivajući se na izvore bliske pregovaračkim timovima SCG, list tvrdi da je određeno da će prijelazno razdoblje za ispunjavanje obveza previđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju trajati najviše deset godina, a počet će se računati od 1. siječnja 2007. godine.

LJUBLJANA - Slovenski katolički biskupi protive se prijedlogu po kojemu bi od nove godine nedjeljom i praznikom radile trgovine do 200 četvornih metara površine. "Novi prijedlog je neprihvatljiv i poništio bi rezultat referenduma na kojemu su se birači odlučili za ograničenja rada trgovina nedjeljom", rekao je za mariborski dnevni list "Večer" od utorka predsjednik komisije za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije, Anton Stres.

TEHERAN - Iranski čelnik zadužen za nuklearna pitanja Ali Larijani izjavio je u utorak za BBC da je njegova nedavna ponuda Europljanima posljednji pokušaj spašavanja pregovora. Larijani se odbio podrobnije izjasniti o sadržaju pisma EU i rekao da ono "sadrži točke koje mogu otvoriti put za razgovore". On ničim nije dao naslutiti da je Iran spreman obustaviti konverziju urana, ponovno pokrenutu u kolovozu, niti samo obogaćivanje koje je za sada zaleđeno.

KAIRO - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u utorak, tijekom posjeta Kairu, pozvao Siriju da "nastavi suradnju" u međunarodnoj istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. Dodao je da je nedavno Sirija pokazala namjeru primjene rezolucije UN-a te da su Sirijci surađivali u vezi rezolucije 1592 o povlačenju postrojbi Damaska iz Libanona.

RIM - Talijanski novinari ponovno su stupili u štrajk, koji će trajati od sedam sati ujutro u utorak do sedam sati u četvrtak, u znak prosvjeda protiv izdavača s kojima se ne mogu dogovoriti o uvjetima za nove radne ugovore. Novinarski sindikat (FINSI) pozvao je na štrajk potpore obnovi radnih ugovora, tako da u utorak i srijedu neće biti agencijskih informacija, a u srijedu i četvrtak neće izići dnevni listovi.

BAGDAD - Američka vojska je izjavila da je u utorak uhitila šest članova organizacije al-Qaida u Iraku i da je ubila dvojicu tijekom zračnog napada na kuću blizu sunitskog grada Ramadi, zapadno od Bagdada. Vojska je precizirala da je vodila napad na temelju informacija građana i da je ocijenila da je ta kuća "operativni centar za planiranje i pokretanje napada na iračke snage sigurnosti, kao i snage koalicije u području Ramadija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙