FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seksualne manjine osjećaju se ugroženima u BiH

SARAJEVO,2. studenoga 2005.(Hina) - Zanemarljiv broj osoba manjinskeseksualne orijentacije u Bosni i Hercegovini spreman je javno priznatisvoje opredjeljenje strahujući od mogućeg fizičkog i psihološkogzlostavljanja, pokazalo je istraživanje što ga je u prvoj polovici ovegodine provelo "Udruženje Q" koje se bavi promicanjem i zaštitomkulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba.
SARAJEVO,2. studenoga 2005.(Hina) - Zanemarljiv broj osoba manjinske seksualne orijentacije u Bosni i Hercegovini spreman je javno priznati svoje opredjeljenje strahujući od mogućeg fizičkog i psihološkog zlostavljanja, pokazalo je istraživanje što ga je u prvoj polovici ove godine provelo "Udruženje Q" koje se bavi promicanjem i zaštitom kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba.

Predsjednica te udruge Svjetlana Đurković predstavila je u srijedu u Sarajevu rezultate tog istraživanja tijekom kojega se svega osam ispitanika pristalo identificirati pripadnikom homoseksualne, biseksualne, transseksualne ili transrodne populacije odnosno navesti da to opredjeljenje javno manifestiraju.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 215 osoba manjinske seksualne orijentacije od čega je gotovo polovica bila iz Sarajeva a znatan dio njih živi u inozemstvu iako su građani BiH.

Đurković je rekla da najveći broj ispitanika ukazuje na činjenicu da se zbog ovakve orijentacije osjećaju vrlo nesigurnima u društvu te strahuju od represije a pri tom nemaju dojam da njihova prava štiti bilo koja institucija ili mediji.

"Udruženje Q" je stoga odlučilo pokrenuti kampanju čiji je cilj afirmirati ljudska prava seksualnih i rodnih manjina zajamčenim Zakonom o ravnopravnosti spolova koji ujedno zabranjuje svaku diskriminaciju na temelju spola odnosno seksualne orjentacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙