FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija uvodi zabranu deterdženata s više od 0,5 posto fosfata

SKOPJE, 1. studenog 2005. (Hina) - Radi zaštite nadzemnih voda uMakedoniji je od 1. studenoga zabranjen promet i korištenjedeterdženata koji sadrže više od 0,5 posto fosfata.
SKOPJE, 1. studenog 2005. (Hina) - Radi zaštite nadzemnih voda u Makedoniji je od 1. studenoga zabranjen promet i korištenje deterdženata koji sadrže više od 0,5 posto fosfata.

Prema Republičkom zavodu za zdravstvenu zaštitu, zabrana važi za skoro sve uvozne deterdžente, među kojima i za pet proizvoda osječke Saponije. Zabranjeni deterdženti neće biti uništavani, već vraćeni zemljama koje su ih izvezle. Tako će Saponiji biti vraćene preostale količine faks helizima akvamarin, faks helizima color, faks helizima superaktiv, rubel kolora i rubel univerzala.

Prema predstavniku Saponije u Makedoniji, Vladi Panijanu, to su vrlo male količine koje su od ranije uvezene, jer na tržištu se već nalaze isti ovi deterdženti koji ne sadrže više od 0,5 posto fosfata. To je dobro poznato Republičkom zavodu za zdravstvenu zaštitu, ali ističe Panijan, u to je vjerojatno umiješan makedonski proizvođač detergenata Ohis koji je zainteresiran da eliminira sve uvoznike, a posebno Saponiju, koja mu je pokraj proizvođača Ariela najveća konkurencija.

Inače, Ohis je uglavnom prilagodio svoju proizvodnju deterdženata novim zakonskim propisima.

Prema navodima stručnjaka, fosfatni deterdženti su veliki onečišćivači vode u rijekama i jezerima, jer uništavaju hranjive sastojke i tako omogućavaju pojavu algi i smanjuju kvalitetu vode za piće i za navodnjavanje.

Zabranu uporabe fosfatnih deterdženata Makedonija je uvela jer u kanalizacijskim sustavima gradova nema uređaja za prečišćavanje vode koji razgrađuju fosfate prije ulijevanja u površinske vode. Glavni povod je bilo Ohridsko jezero, za koje stručnjaci kažu da se iz godine u godinu degradira njegova flora i da je zato najviše kriv fosfat koji se unosi s deterdžentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙