FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

65 posto Iračana podržava napade na britanske snage

LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/AFP) - Milijuni Iračana drže da susamoubilački napadi na britanske snage opravdani, izvijestio je unedjelju tjednik Sunday Telegraph pozivajući se na tajno ispitivanjekoje su naručili britanski viši časnici.
LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/AFP) - Milijuni Iračana drže da su samoubilački napadi na britanske snage opravdani, izvijestio je u nedjelju tjednik Sunday Telegraph pozivajući se na tajno ispitivanje koje su naručili britanski viši časnici.

Prema ispitivanju 65 posto Iračana podržava terorističke napade, a manje od 1 posto misli da intervencija savezničkih snaga pridonosi poboljšanju sigurnosti u njihovoj zemlji.

To ispitivanje izvedeno na državnoj razini zatražilo je britansko ministarstvo obrane i ono ističe snagu anti-zapadnog raspoloženja u Iraku nakon više od dvije i pol godine vojne okupacije, ocjenjuje Sunday Telegraph.

Rezultati pokazuju da je koalicija izgubila bitku za naklonost Iračana, koju američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair drže temeljnom za sigurnost zemlje.

Rezultati ankete suprotni su izjavama šefa stožera generala Mikea Jacksona koji je prije nekoliko dana čestitao britanskim vojnicima "na njihovoj podršci iračkom narodu u gradnji novog i boljeg Iraka".

Andrew Robathan, bivši član elitne jedinice SAS i sadašnji ministar obrane konzervativne vlade u sjeni izjavio je u subotu navečer da rezultati ankete pokazuju potpuni neuspjeh politike Blairove vlade.

"Koalicija je sada dio problema, a ne njegovo rješenje", rekao je Robathan i dodao da on nije za "povlačenje, ali ako britanski vojnici izlažu svoje živote za nešto što Iračani ne podržavaju, moramo se pitati zašto smo tamo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙