FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Jednodušna potpora Rezoluciji o pregovorima s EU

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Prijedlog Rezolucije ostrategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s EU naišao je danas najednodušnu potporu svih parlamentarnih klubova u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Prijedlog Rezolucije o strategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s EU naišao je danas na jednodušnu potporu svih parlamentarnih klubova u Hrvatskom saboru.

Donošenje Rezolucije Saboru je predložio Nacionalni odbor za praćenje pregovora, čiji je predsjednik Ivica Račan (SDP) uvodno istaknuo kako jednoglasna podrška predloženom tekstu na jučerašnjoj sjednici Odbora potvrđuje namjeru svih parlamentarnih stranaka da maksimalno promiču nacionalni konsenzus o strateškim pitanjima pristupanja EU.

"Na ovoj zadnjoj dionici puta prema punopravnom članstvo u EU, neće biti lako, a ni u EU nas ne čeka med i mlijeko niti zlatne ulice, ali uz naš dobar rad imamo veću šansu za uspjeh", kazao je Račan.

I Gordan Jandroković (HDZ) od Rezolucije očekuje da će Saboru omogućiti da ostane u igri te da ima utjecaj na sam ishod pregovora.

Neven Mimica (SDP) ocijenio je pak da su pregovori dobro pripremljeni, ali da Hrvatska zaostaje u unutarnjim reformama, te da na informiranju javnosti o značaju pregovora i članstva u EU nije učinjeno ništa.

Upozorio je i da pregovori o pristupanju nisu klasično nadmudrivanje, nego da je njihov cilj olakšati reforme, kako bi se zemlja što lakše prilagodila europskim standardima.

Miroslav Rožić (HSP) napomenuo je kako Hrvatska u pregovorima ne počinje od nule, jer je već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je čvrsto odredio hrvatske ciljeve i pozicije.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je da je otvaranjem pregovora Hrvatska zauvijek napustila okvir zapadnog Balkana, ali i da nema mjesta za euforiju jer bi to napuštanje zemlju moglo koštati milijarde eura zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja, poput denacionalizacije.

"Da, mjesta euforiji nema ali se trebamo veseliti jer je to doista dobra stvar", odgovorila mu je Vesna Pusić (HNS).

Zauzela se za nastavak unutrašnjih reformi, ističući da je ambicija Hrvatske da svojim ulaskom u EU sudjeluje u profiliranju Unije i njezine miroljubive politike, koja sve sporove rješava dijalogom.

Sjednica je nastavljena pojedinačnom raspravom o predloženoj Rezoluciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙