FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životopis Angele Merkel

BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćanskodemokratske unije (CDU) i prva kancelarka u povijesti Njemačke AngelaMerkel rođena je 17. srpnja 1954. u Hamburgu kao prvo od troje djeceprotestantskog svećenika Horsta Kasnera i profesorice engleskog ilatinskog Herlinde Kasner.
BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) i prva kancelarka u povijesti Njemačke Angela Merkel rođena je 17. srpnja 1954. u Hamburgu kao prvo od troje djece protestantskog svećenika Horsta Kasnera i profesorice engleskog i latinskog Herlinde Kasner.

Obitelj Kasner 1954. odlazi u grad Templin u Njemačkoj Demokratskoj Republici gdje je svećenik Kasner želio raditi na očuvanju vjere.

Angela djetinjstvo provodi u zajednici "Waldhof", crkvenoj ustanovi za izobrazbu djece s posebnim potrebama gdje njezin otac predaje. Obitelj Kasner od samog dolaska u istočnonjemačku pokrajinu Brandenburg pod nadzorom je državne tajne policije tako da su djeca Angela, Marcus i Irene odgajana u duhu nepovjerenja i opreza što su osobine koje Angelu Merkel, prema riječima upućenih, karakteriziraju do današnjeg dana.

Unatoč latentnom neprijateljskom odnosu prema državi DDR, djeca Kasnerovih se potpuno uklapaju u svakodnevicu tako da Angela ulazi u pionire a poslije i u FDJ, mladež Socijalističke jedinstvene stranke (SED) DDR-a.

Angela Kasner bila je odlična učenica, studirala je fiziku u Lepzigu, diplomirala 1978., a 1986. doktorirala na temu "Izračunavanje brzinskih konstanti elementarnih reakcija na primjeru jednostavnih ugljikovodika".

Ubrzo nakon pada Berlinskog zida Angela Merkel priključila se demokratskom pokretu, a nekoliko dana prije svečanog ujedinjenja dviju njemačkih država ušla je u CDU.

Od samog početka ulazi u krug ljubimaca tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla koji se zauzima za karijeru svoje "istočne djevojčice" te joj već najesen iste godine povjerava Ministarstvo za mladež i žene te kasnije položaj ministrice za zaštitu okoliša.

Godine 1998. u jeku CDU skandala oko ilegalnih donacija koji do dan danas nisu u potpunosti razriješeni, Angela Merkel se na vrijeme distancira od glavnog aktera skandala Helmuta Kohla što joj prvo donosi položaj glavne tajnice a dvije godine poslije i predsjednice CDU-a.

Najveći interni poraz trpi 2002. kada u korist predsjednika Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmunda Stoibera odstupa s položaja demokršćanskog kandidata za kancelara. U toku predizborne kampanje za posljednje izbore još unatoč uspjehu trpi kritiku muškog dijela CDU-a.

Unutar stranke Merkel je na glasu kao dostojna zastupnica tradicionalnih demokršćanskih vrijednosti kako u unutarnjoj tako i u vanjskoj politici. Tijekom predizborne kampanje Merkel je posebnu težinu posvetila pitanju zadržavanja Njemačke na vodećim pozicijama u znanosti te povećanju unutarnje sigurnosti zemlje. Merkel ne slovi kao žestoki borac za ženska prava ali su njezin dolazak na čelo zemlje pozdravile vodeće njemačke feministice među kojima i Alice Schwarzer.

Angela Merkel od 1998. živi u braku s kemičarom Joachimom Sauerom. To je njezin drugi brak jer je od 1978. do 1982. bila udana za fizičara Ulricha Merkela. Nova njemačka kancelarka nema vlastite djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙