FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RSŠ prva započela s kreditima za međufinanciranje

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Raiffesen stambena štedionica (RSŠ)prva je stambena štedionica koja je na hrvatskom tržištu ponudilamodel međufinanciranja, odnosno odobravanja stambenih kreditastambenim štedišama prije isteka minimalnog, dvogodišnjeg rokaštednje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednikUprave RS-a Hans Christian Vallant te najavio i skoru vlastitustanogradnju.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Raiffesen stambena štedionica (RSŠ) prva je stambena štedionica koja je na hrvatskom tržištu ponudila model međufinanciranja, odnosno odobravanja stambenih kredita stambenim štedišama prije isteka minimalnog, dvogodišnjeg roka štednje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave RS-a Hans Christian Vallant te najavio i skoru vlastitu stanogradnju.

Vallant je istaknuo kako je stambenim štedionicama međufinanciranje odobreno nakon gotovo četiri godine pregovaranja s Ministarstvom financija, a ta mogućnost konačno je hrvatski sustav stambene štednje posve izjednačila sa sustavima zemalja Europske unije. Ujedno, dodao je, sa europskim je zemljama usklađen i iznos državnih poticajnih sredstava, koji je nedavno umanjen na 15 posto.

Kredit za međufinanciranje odobrava se na razdoblje od 3 do 60 mjeseci, vezan je valutnom klauzulom uz euro, a ovisno o iznosu ušteđevine (10 do 30 posto) i duljinu trajanja kredita, nominalna kamatna stopa za postojeće štediše kreće se od 3,99 do 4,99 posto godišnje (efektivna kamatna stopa od 4,01 do 5,45 posto). Za nove štediše nominalna kamatna stopa iznosi 4,49 posto, na rok od 24 mjeseca.

Kako je kazao član Uprave RSŠ Franjo Franjić, ukoliko je vrijeme otplate do 24 mjeseca, moguće je ugovoriti i poček otplate, a kod kredita za međufinanciranje moguće je objediniti i sve ugovore o stambenoj štednji unutar obitelji.

Svojim će štedišama RSŠ uskoro omogućiti i povoljnije rješavanje stambenog pitanja, i to vlastitom stanogradnjom, putem novoosnovane tvrtke Raiffesen nekretnine i financijsko savjetovanje, u vlasništvu većinskog vlasnika RSŠ-a, bečke Raiffesen Bausparkasse, najavio je Vallant.

Ta bi tvrtka na proljeće iduće godine trebala započeti sa stanogradnjom, a za početak je planiran manji projekt u Zagrebu - oko 100 stanova prosječne veličine od 80 četvornih metara.

Do kraja kolovoza RSŠ je imala sklopljeno ukupno 243 tisuće ugovora o stambenoj štednji, ukupne vrijednosti veće od 2 milijarde eura, dok je vrijednost depozita istodobno bila veća od 1,8 milijardi kuna.

Od početka ove godine ta je štedionica ukupno odobrila 1.435 kredita, vrijedna 14,5 milijuna eura, čime je broj ukupno do sada odobrenih kredita povećan na 5.660, a njihova vrijednost na 50 milijuna eura.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙