FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte razočarana Hrvatskom, procjenu suradnje čuva za ministre EU

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte u petak je, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom StjepanomMesićem i premijerom Ivom Sanaderom, izjavila da je jako razočaranašto je general Ante Gotovina i dalje na slobodi, dodajući da ćekonačnu je ocjenu o suradnji Hrvatske iznijeti tek pred ministrima EU3. listopada.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u petak je, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, izjavila da je jako razočarana što je general Ante Gotovina i dalje na slobodi, dodajući da će konačnu je ocjenu o suradnji Hrvatske iznijeti tek pred ministrima EU 3. listopada.

"Ne možete zamisliti koliko sam razočarana, Gotovina je još uvijek na slobodi i to je tema koja se uvijek ponavlja", rekla je Del Ponte nakon sastanka s hrvatskim čelnicima u Zagrebu.

Proteklih nekoliko tjedana zabilježen je pozitivan razvoj i o tome smo razgovarali na sastanku, no "ne pitajte me za procjenu o suradnji", kazala je Del Ponte i dodala kako će njezinu procjenu prvi čuti ministri Europske unije u ponedjeljak.

"Imam još dva dana za sastavljanje mišljenja koje ću u ponedjeljak 3. listopada u Luksemburgu iznijeti pred ministrima Radne skupine EU za Hrvatsku", kazala je.

Premijer Sanader je, vidno razočaran, izjavio da je sastanak bio dokaz pune suradnje Hrvatske s Haškim sudom i s glavnom tužiteljicom, te da će Hrvatska nastaviti s punom primjenom Akcijskog plana, i bez obzira na odluku EU o pregovorima.

Najavio je da će i Hrvatska iznijeti svoje izvješće o suradnji s Haškim sudom na sastanku Radne skupine EU, te izrazio nadu da izviješće tužiteljice i izvješće Hrvatske neće biti "jedno protiv drugog, nego zajedničko" na rješavanju posljednjeg otvorenog pitanja suradnje.

"Nadamo se da će Radna skupina vrednovati ono što smo postigli u primjeni Akcijskog plana", kazao je Sanader.

Predsjednik Mesić je izjavio da je na sastanku analizirana suradnja RH-ICTY te naglasio kako su on, premijer i njihovi suradnici, "utvrdili da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom".

Prema svom informacijama koje smo dobili od hrvatskih službi, pravosudnih i drugih vlasti, mi nismo utvrdili gdje se nalazi Gotovina, kazao je Mesić i dodao kako će Hrvatska i dalje činiti sve da odbjegli general bude izveden pred Haški sud.

Predsjednik je kazao da se razgovaralo i o optužnicama ICTY-a protiv hrvatskih novinara, no kratko, jer to, po njegovim riječima, "nije akcija Tužiteljstva već akcija Suda".

Del Ponte je otkazala zakazani susret sa stranim veleposlanicima u Zagrebu, te nakon razovora u vili Weiss otputovala iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙