FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 30. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Vlada je danas predložila donošenje novog zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole prema kojemu bi se udžbenici birali na četiri godine, a sva odjeljenja jednog razreda u školi morala bi koristiti isti udžbenik. Premijer Sanader je poručio da je dosta voluntarizma u području udžbenika i prakse da primjerice i savjetnici Zavoda za školstvo pišu udžbenike, a njihov se dolazak u škole često smatra znakom da se kupuju upravo njihovi udžbenici. Saboru je predložen i novi zakon o kazalištima, prema kojemu bi četiri nacionalna kazališta zadržala svoj status, a omogućilo bi se i osnivanje nacionalnog kazališnog ansambla prema potrebi. U upravljanje kazalištima uvela bi se upravna vijeća kao spona između osnivača i intendanta, odnosno ravnatelja. Vlada je izrazila odlučnost provoditi sve mjere i kazniti sve pokušaje trgovanja djecom potvrdivši to donošenjem nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja djecom do konca 2007.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas Nacrt prijedloga Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu po kojemu će škole udžbenike birati na četiri godine, a isti udžbenik će se koristiti u svim odjeljenjima istoga razreda. Učiteljsko, odnosno, nastavno vijeće na prijedlog učitelja i nastavnika birat će udžbenike za uporabu. U katalogu udžbenika bit će najviše tri udžbenika za koje su se škole opredijelile u najvećem postotku, a ne manjem od 10 posto. Primorac drži da će se tako smanjiti broj udžbenika kao i broj udžbenika po nastavnim predmetima. Od školske 2006./07. novi udžbenici će biti uvedeni u prvi i peti razred osnovne škole, a od 2007./08. u drugi i šesti razred i t.d.

ZAGREB - Od 1. siječnja 2010. u Hrvatskoj će biti potpuno zabranjena uporaba tvari koje oštećuju ozonski sloj, najavila je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić na sjednici Vlade. Vlada je danas donijela i Uredbu o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, a kojom se propisuje da će od 1. siječnja iduće godine trgovci i poduzetnici koje uvoze takve tvari na ime troškova njihova zbrinjavanja i uništavanja morati plaćati naknadu od tri kune po kilogramu takve tvari. Naknada će ići Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministrica Matulović Dropulić navodi da je Hrvatska već opremila tri centra - u Splitu, Rijeci i Zagrebu - za prikupljanje, obnavljanje i uporabu tvari poput freona, halona i sl., a otvorit će ga i u Osijeku.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je danas u Hrvatskom saboru da Vlada nije pristala, već samo iskazala načelnu spremnost za otvaranje pregovora s Europskom komisijom oko izmjene režima izvoza hrvatskog šećera u EU, a ako do pregovora dođe vodit će ih na način da maksimalno zaštiti hrvatske interese. Ministar je u ime Vlade pozvao Sabor da odbaci HSP-ov prijedlog saborskih zaključaka po kojima hrvatski predstavnici u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje trebaju odbiti ograničenje izvoza hrvatskog šećera (kvote) jer je to protivno gospodarskim interesima.

ZAGREB - Klub zastupnika HSP-a svojim zaključcima predlaže obvezati Vladu na pokretanje postupka poništenja svakog pojedinačnog nezakonito provedenog slučaja pretvorbe i privatizacije i oduzimanja nezakonito stečene imovine radi povratka vlasnicima, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Kluba Tonči Tadić. HSP-ov Klub također predlaže obvezati Vladu da u roku od 30 dana predloži Hrvatskom saboru novi Zakon o privatizaciji i Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Klub zastupnika HNS-PGS u Hrvatskom saboru drži da je rasprava između vodećih vladajućih i vodećih oporbenih o reviziji privatizacije, koju su ovih dana vodili iz saborskih klupa tek predstava za javnost dok obje stranke izbjegavaju poduzeti konkretne poteze.

ZAGREB - HNS-ova zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain danas je u Hrvatskom saboru izrazila sumnju u nepristranost Agencije za telekomunikacije koja, po njezinu mišljenju, usporava proces liberalizacije telekomunikacijskog tržišta i podržava monopol T-HT-a. "Agencija uz skriveni blagoslov T-HT-a iscrpljuje ograničene budžete novih operatera, što rezultira sve nezadovoljnijim građanima koji imaju sve manje ili nikakav izbor", kazala je Čičin-Šain u raspravi o Izvješću o radu Agencije za telekomunikacije za 2004. Agenciju je prozvala da ne ispunjava svoj cilj na smanjivanju telekomunikacijskih troškova domaćinstava i gospodarstva, da ne štiti tržišno natjecanje i interese korisnika, i da, onemogućavajući prodor novih operatera na tržište, zadržava monopol T-HT-a.

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) uputila je danas pismo članovima Vlade i klubovima saborskih zastupnika u kojemu im predlaže da se privatizacija provedena od 1992. do 2000. javno proglasi nemoralnom. URSH također predlaže da se privatizacija poništi u slučajevima gdje se, na temelju revizorskih izvještaja te dokaza sindikata i drugih udruga, utvrdi da je poduzeće namjerno uništavano a radnici otpuštani radi smanjenja balasta tadašnjim tajkunima.

ZAGREB - Savjet za nacionalne manjine danas se usprotivio Vladinu zaključku prema kojem je za ostvarenje biračkog prava manjina mjerodavan popis stanovništva umjesto popisa birača, ocijenivši da zaključak nije u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Stoga je od Vlade zatraženo da svoju odluku preinači poštujući odredbe Ustavnog zakona i zakone o izborima. Zaključak prema kojem je za ostvarenje biračkog prava mjerodavan popis stanovništva Vlada je usvojila 22. srpnja ove godine. Kao razlog nepriznavanja popisa birača navedeno je da u njima nije uređena evidencija o prebivalištima. SDSS-ovac Milorad Pupovac ustvrdio je da je Vlada donijela protuustavnu odluku, između ostalog i jer je neusklađenost prebivališta pred izbore utvrdila samo za jednu skupinu građana i to nacionalne manjine.

SPLIT - Predsjednik splitskog HSS-a i gradski vijećnik Željko Sikirica, njegov zamjenik Damir Babić te više od polovice članova gradskog Odbora HSS-a podnijelo je danas neopozive ostavke na sve dužnosti i članstvo u HSS-u, priopćeno je danas iz splitskog HSS-a. Razlog ostavke čelništva splitskog HSS-a i polovice članova Odbora "nasilan je i nedemokratski pritisak predsjednika stranke Zlatka Tomčića koji je sa svojim suradnicima blokirao provedbu izborne skupštine splitskog HSS-a sa stotinu izaslanika 24 sata prije početka skupštine, kako bi nametnuli novog kandidata za predsjednika stranke u Splitu - Silvija Čurlina".

ŠIBENIK - Ured Eparhije dalmatinske priopćio je da je sinoć oko 21,30 sati veća skupina ljudi upala u dvorište srpske pravoslavne Episkopije dalmatinske u Šibeniku i uzvikujući "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", oštetila ulazna vrata i demolirala prozore, te stol i klupe u dvorištu. U priopćenju se kaže da je iz Episkopije pozvana policija koja je na mjestu događaja obavila očevid, a da su napadači pobjegli prije dolaska policijskih službenika. O tom događaju i, kako stoji u priopćenju, "pokušaju linča osoblja pravoslavne Episkopije dalmatinske", Episkopija je obavijestila MUP Hrvatske, veleposlanika Srbije i Crne Gore Milana Simurdića, te Sveti arhijerejski sinod u Beogradu.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske zatražio je od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva proširenje primjene odredbi Kolektivnog ugovora (KU) koji je ljetos sklopljen s tvrtkom Sokol Marić na cjelokupnu zaštitarsku djelatnost. Zahtjevom za proširenje primjene KU sindikat želi riješiti alarmantno stanje na tržištu zaštitarstva, koje je neregulirano pa vlada nelojalna konkurencija, kao i loše socijalno stanje zaštitara zbog spuštanja cijene rada. Suglasnost za proširenje KU dao je i drugi najveći sindikat u zaštitarstvu - Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima. Tim KU određena je najniža satnica za čuvarske poslove u iznosu od 22,88 kuna, zaštitarske 27,04 i tjelohraniteljske 52 kune.

ZAGREB - Hrvatski tajkun Hrvoje Petrač, čije izručenje od Grčke traže hrvatske vlasti, u utorak će pred grčkim sudom zatražiti politički azil u toj zemlji, potvrdio je jedan od njegovih odvjetnika Ljubo Pavasović Visković. Na oblasnom sudu u Krfu za utorak je zakazano prvo ročište u povodu zamolbe hrvatskih vlasti za izručenjem Petrača, osuđenog u Hrvatskoj zbog otmice, koji je 31. kolovoza uhićen u Grčkoj zbog posjedovanje lažne putovnice. Pavasović Visković nije želio reći na temelju čega će Petrač zatražiti politički azil.

PULA - U povodu izrade studije o protuzračnoj obrani Republike Hrvatske koju je NATO air defence commitee tim izradio na zahtjev naše zemlje danas je u Puli načelnik stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadir Vlado Bagarić izjavio da je riječ o znanstveno-stručnoj studiji koju primjenjuju sve zemlje članice NATO-a. Hrvatska je do sada kroz projekt "Nebo" kojim su uvedeni novi radarski sustavi i projektom djelomične modernizacije lovačkih zrakoplova MIG-21 u znatnoj mjeri povećala sigurnost i zaštitu svog zračnog prostora, rekao je Bagarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙